Motala by the sea (mera bilder)


Varje år så samlas folk från när och fjärran för att njuta av sport och musik i Motala. Industristaden vid Götakanal blir under en helg centrum för Motorbåtsport, Rallykross, olika former av Cykling och familjeaktiviteter. Det finns saker att se för alla. Höjdpunkten var för många när Carola äntrade scenen:

www.vetternfestivalen.se 

 

Kolla in på deras webbplats, vi har bättre bilder på vår sida eller hur! Den här bilden är tagen på 600 m avstånd av vår flygande fotograf Sahin Can. Gör om det om ni kan!

Rallycross och Speedway är populärt i Motala, själv är det första gången jag ser det från ovan. Snacka om att sitta på första parkett, eller ska vi säga på balkongplats? Många fina flygfoton blev det. När vi besökte Motorklubben dagen efter så hade dom två flygfoton över banan från 1932 på väggen. Ett eko från en tid då flygning var på modet i hela landet. Vi får se om vi kan hjälpa dom med lite aktuellare bilder!

Stadsflygning fast på landet. Vi tog flera svängar över "down town Motala" men som ni ser så var det gott om landningsplatser. Fotbollsplaner, parkeringsplatser och kyrkogården (endast i nödfall).

 

 

Vad säger ni om den här Parmotorflygplatsen? I stan fanns en campingplats som låg på idrottsplatsen...tre gräsplaner och en grusplan...vad annat kan en softwingedpilot önska sig? Vi fick givetvis en egen Airstrip för start och landning av den trevliga campingägarinnan, som givetvis beställde lite flygfotografier för nästa sommars reklamutskick.

 

Om ni tittar noga så ser ni en streamer som jag börjat flyga med på prov. Suveränt i termikblåsorna. Jag ser vart jag gick in i blåsan och hur brant jag stiger. Ett litet tipps bara: kurva inte för tajt:

 

 

Då går det så här! Efter nästan två timmar i fin termik med blåsor på 4 m/s blev jag rätt trött, varm och törstig.

Jag flög bort över badplatsen som inte hade någon bra landningsplats, vidare ut mot vindkraftverken på udden. Det steg hela tiden över fälten vid stranden. 3-4 m/s i stig... Sjunket var över vattnet... Tog en sväng över en liten långgrund vik där fritidsbåtarna låg och guppade med solbadare på däck. Började kurva neråt allt vad jag orkade för att komma ner till det lockande vattnet. Ville inte flyga över sjön på för låg höjd, låg på 450m...även om det var långgrunt en 200 m ut eller så. Kurvade höger tills jag blev trött i den armen. Kurvade vänster tills jag blev helt slut. Jag har aldrig gjort en riktig störtspiral med paramotor så jag tog det lugnt och försiktigt.

Fladder, jag hade flugit in i min egen svans! Nu hade jag den i linorna och över cellerna på ena sidan...Bara att fortsätta att kämpa för att komma ner.

Sista svängen över folket på den lilla stranden som glatt vinkade. In över skogsridån ut över fältet. En perfekt landning utan att fastna i träden. Fältet var stort! Tog av mig utrustningen i det lite för höga gräset... samlade ihop skärmen, knäppte upp overallen. Det är lite varmt med flytoverall på sommaren, tro mig, men ska man flyga över vatten så...vandrade ut till stranden och hälsade vänligt på dom badande. Eftersom jag inte tagit med mig några badbrallor fick dom stå ut med en näckande paramotorpilot. Det var underbart, svalt och skönt och vilken fantastisk strand. Vit sand så långt jag orkade gå!

 

När jag kom upp så ringde telefonen. Det var David som fått ett eftersöksuppdrag hemma i stan. En Ko hade försvunnit norr om Upplands Väsby och Cirrus eftersöksteam skulle ut på flygspaning. En liten hake bara... det var i Arlanda Contollzon! David behövde lite tips hur man begär klarering enligt förenklad färdplan inom CTR utan radio och transponder. Kossan hade valt helt fel ställe att svalka sig i en våtmark. Mitt under södra inflygningen på Sveriges största flygplats. Hon badar nog än för den här gången blev det avslag på den färdplanen. Men hade det varit i någon annan riktning så var det OK. Vi har som vanligt bara goda erfarenheter av samarbetet med Luftfartsverket.

 

Ni undrar säker hur streemern hamnade i proppen? Ja när jag badat färdigt och kom tillbaka till fältet med vindkraftverken så hade vinden vänt. Den låg nu på från dom stora propellrarna! PC kaka, två meter/sekund helt laminär vind från Vättern. Bara lägga ut starta upp och värma motorn. Tio minuter senare, ordentligt uppvärmd och redo för TO: Totalt vindstilla, gjorde tre försök att starta  0-vind i knähögt gräs med 75 m plastband runt ena foten, pröva själv får ni se. Varmt!

 

Upp med skärmen till klockan 10, helt omöjligt att få den högre trotts fullgas. Så på fjärde försöket flrrrp! Resultatet ser ni på bilden. Lite mekande på campingen på kvällen så var jag redo för nästa flyg.

 

Ville satsa på att slå mitt eget höjdrekord på +1250 m GND från Gausdal i Norge förra sommaren (se bilderna på: www.softwinged.net). Två timmar senare efter ännu en fantastisk kväll över gårdar, ängar, grustag, skogar och radiomaster så landade jag glad och lycklig med +1504 m GND på meritlistan. Och en ny upplevelse: Landbrisen blåser ut mot vattnet på kvällen. Den var tunn, bara +50m GND men i motsatt riktning mot grundvinden! Lite kul med en kaffekopp soppa kvar i tanken.

 

Fly safe

Björn Silver
Softwingedpilot and a Freestyler

 

2005-11-05

Cirrus maillista


English pagesCirrus - Stockholms skärmflygklubb

PlusGiro
4981630-9

Mailadress
info@cirrus.nu

Facebook

Klubblokal
Beror bland annat på vindriktning och styrka :)

Webmaster
maila webmaster

© 2010 Cirrus SFKLogga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare