Big Paramotor Meet 2007


Efter ett par år måste man nog säga att Göran Aronsson & Co har skapat en mycket fin tradition med Big Paramotor Meet. 2007 års upplaga arrangerades pingsthelgen 25-27 Maj. Trots att helgen var en dag kortare, annandag pingst är svart dag numera, var vädergudarna på Paramotorflygarnas sida och gjorde det möjligt att flyga alla tre dagarna. Platsen var liksom tidigare år Åskebro strax väster om Västerås. Det fina lilla privatflygfältet bjöd liksom tidigare år på perfekta förutsättningar; stora välklippta ytor för start och landning, omgivande fält för turbulensfria starter och landningar, bra parkeringsplatser och en hangar för såväl utställare som café.

Fredagen inleddes lite blåsigt och dom första besökarna fick det lite kämpigt i vinden. Men framåt kvällen mojnade det och många piloter kom upp i luften och kunde njuta av den fina utsikten. Det var också en trevlig stämning och många trevliga möten med flygkompisar man inte träffat på länge. Samtalen blev många och långa och avslutades för vissa ganska långt in på natten på en brygga vid Lövuddens vandrarhem.

När man slog upp ögonen på lördag morgon såg det riktigt fint ut – soligt och blå himmel. Det var med glädje man svängde in framför hangaren och såg en mängd uppradade paramotorer blänka i morgonsolen. Dock hade den rutinerade piloten sedan länge läst in sig på alla vindindikatorer och konstaterat att vinden var i starkaste laget. Men vissa piloter ger inte upp så lätt. Efter Görans nio-briefing gav sig Paramotor-tvillingarna från Corsair Sweden iväg mot Köping tillsammans med den rutinerade skåningen Ulf. Det tog sin tid att komma dit – men desto snabbare att komma tillbaka till fältet med vinden i ryggen. Dock gällde inte detta för Ulf som flög vidare mot Kungsör och sedan ner på södra sidan Mälaren för att långt senare vända norrut mot Västerås. Det blev en rejäl rundtur på 86 km! Och ett personligt hastighetsrekord på 87 km/h när vinden låg på i ryggen. Under dagen följde sedan ett par olika flyg men den största tiden gick åt till att utbyta erfarenheter, studera nya blänkande motorer till salu och diskutera flyg i allmänhet. Bl.a. utvärderades olika typer av radiokommunikation, tekniska lösningar på motorer och skärmars prestanda. Även trikear och tandemflygning diskuterades, något som idag inte är reglerat men är mycket intressant för ett flertal piloter.

Ett intressant inslag bland alla utställare var att HE Paramotores tillverkare hade tagit sig hela den långa vägen från Spanien till Åskebro. T.o.m. deras återförsäljare från Colombia närvarade. Ett bonus-tack till Tomas Peterson som bjudit in dom och gav alla möjlighet att fördjupa sig i teknikdiskussioner direkt med företagets chef och konstruktörer. Även dom fick till slut möjlighet att flyga över Mälardalens fina landskap.

För framåt kvällen mojnade vinden och det blev fullt flygbart. En lyckad taktisk fint med att tidigarelägga grillfesten i hangaren gjorde att en febril aktivitet utbröt på fältet när mätta och energiska piloter började starta framåt halvåtta-tiden. Aldrig tidigare har så många paramotorflygare varit i luften samtidigt (så vitt vi vet) Troligen var det Svenskt rekord när man samtidigt hade 18 piloter inom synhåll från fältet. Och då var det ett flertal utom synhåll ute på distansflyg.

Bättre väder var det på söndagen, svaga vindar och klarblå himmel. Förmiddagen bjöd på ljuvlig flygning och många piloter var i luften. En skaplig vårtermik gjorde flygningen intressant och fler piloter kurvade i försommarblåsorna. Upp till 3m/s i stig med motorn på tomgång var fullt möjligt. Framåt lunchtid började de mer långväga gästerna packa bilarna och resa hemåt, säkerligen nöjda och kanske mätta på flygning för denna helg.

Sammanfattningsvis kan man säga att helgen blev mycket lyckad och givande. Trots det stora antalet piloter och massor av starter och landningar inträffade inga tillbud eller olyckor. Det värsta var två skadade propellrar – av samma stackars otursförföljda pilot – och en avbruten start p.g.a. twistade linor. En viss ovana vid flygning med många piloter kunde märkas med ett par landningar i startområdet och onödigt låga överflygningar över området. Men Göran höll god ordning och var väl förberedd med vettiga och rejäla ordningsregler för säker flygning.

Ett stort tack till Göran Aronsson, Rolf Nilsson, Christer Adell och deras familjer för en lyckad helg! 

Text & foto
Fredrik Wik

Fler foton av Wiken hittar du här

 


English pagesCirrus - Stockholms skärmflygklubb

PlusGiro
4981630-9

Mailadress
info@cirrus.nu

Facebook

Klubblokal
Beror bland annat på vindriktning och styrka :)

Webmaster
maila webmaster

© 2010 Cirrus SFKLogga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare