Flyguppvisning i Uppsala
Mats Lönqvist över några av ca 3500 åskådare.

Undertecknad blev förra sommaren övertalad av Far att åka med och titta på ett lokalt litet Traktor-race i Stavby ca 2 mil NO om Uppsala. Tja, det lät väl minst sagt ganska ”bonnigt” men visade sig vara en ganska cool upplevelse. Ett tjugotal traktorentusiaster hade anmält sig till racet som är utformad som en parallellslalom tävling: Två traktorer kör samtidigt slalom mellan tomma oljefat. Ett tiotal fat skall rundas, tvärnit för att backa runt i en U-sväng och sedan slalom tillbaka igen. Först tillbaka över mållinjen vinner. Tillräckligt enkelt för att väcka tävlingslusten hos många och traktorerna studsar och sladdar vilt i stora dammoln. En rätt spektakulär tävling som lockade många åskådare.
Och naturligtvis kunde inte undertecknad låta bli att prata lite med tävlingsledaren och erbjuda en liten uppvisning från Cirrus PM.Så inför tävlingen 2008 blev vi kontaktade av arrangörerna och ombedda att göra en flyguppvisning. Självklart tackade vi med glädje JA till detta! Under försommaren diskuterade vi upplägget och bollade lite olika idéer. En sak som vi snabbt beslöt oss för att göra var en ordentlig rekognosering av platsen. Så ett par veckor innan tävlingen åkte vi en fin kväll ut till Stavby för att träffa de två huvudansvariga arrangörerna. Vi diskuterade lite om körschemat, startfält, säkerhet, väder etc. Vädret var fint och vi kunde göra två flyg från den vallåker vi fick använda. Vi gjorde också lite försök till formationsflygning men bristen på radiokommunikation gjorde att det inte blev så koordinerat.


Nyfikna besökare får lära sig mer om tekniken i en Paramotor.

När den stora dagen väl kom tog vi oss ut till Stavby i ganska god tid, dessvärre bara två piloter (Fredrik Wik och Mats Lönnqvist) då de andra i närområdet hade förhinder. Väl framme satte vi upp vårt lilla nyinköpta tält och ställde fram utrustningen. Parallellt med detta höll vi naturligtvis ett vakande öga på vädret och kunde konstatera att det blåste rejält, dock från en ganska blå himmel. P.g.a. av detta beslöt vi tillsammans med tävlingsledningen att flytta fram vår flygning, istället för att göra det innan tävlingen startade så skulle vi göra ett försök under pausen. Detta visade sig dessutom vara rätt bra för vår marknadsföring. Vi fick gott om tid att prata med många nyfikna personer och svarade på så många frågor vi bara kunde. SSFF´s broschyr delades ut till höger och vänster. Några var riktigt seriöst intresserade och förhoppningsvis har Cirrus om ett tag ett par nya paramotorister som medlemmar.Fredrik Wik i speakerbåset berättar om Paramotorflygning.

En stund innan pausen packade vi ihop vår utrustning och åkte till startfältet. Vinden hade mojnat betydligt och det var fullt flygbart. Vi gjorde våra vanliga förberedelser och gick igenom checklistan enligt rutin. Strax innan start insåg vi att vi kunde höra speakern på avstånd så vi kunde hämta andan några minuter i väntan på att han annonserade pausen i tävlingen. När vi så hörde detta ryckte vi igång motorerna och drog iväg. Vi kom båda iväg bra och kunde flyga in över tävlingsområdet. Vi snurrade i omgångar över fältet en liten stund och tack vare fungerande radio kändes det lite tufft att kunna anropa varandra och koordinera våra rörelser. Häftig känsla att snurra runt ovanför ca 3500 åskådare!!  Dock bör väl påpekas att varken undertecknad eller Matte är några acro-piloter som utförde avancerade manövrar, rent formellt bedömer jag vår flygning som en ”överflygning” och inte som någon egentlig uppvisning. Men vår lilla flygtur var mycket uppskattad och när vi efter varsin lugn landning återvände till tävlingsområdet fick vi återigen mängder av frågor av alla nyfikna.


Några erfarenheter:

Förberedeler är A och O. Rekognosera och planera tillsammans med dina pilotkompisar och arrangörer. Se verkligen till att arrangörerna har förstått hur PM-flygning går till och vilka (väder-)begränsningar det har.

Säkerheten måste naturligtvis komma i första hand och var inte rädd för att ställa in flygningen.

Broshyrmaterial är alltid bra att ha med sig. Beställ hem en bunt av SSFF´s broschyr att dela ut så får de nyfikna något att ta med sig hem. Vi har också skrivit ut etiketter som vi klistrat på baksidan med Cirrus webbadress och våra namn & nummer för folk som vill veta mera eller återkomma med frågor.

Ta det lugnt! Du kommer troligen att hamna i en helt ny situation än du är van vid när det är dags att flyga. Stressen kan lätt fara iväg och ställa till det. Följ dina vanliga rutiner och se till att hämta andan några extra gånger under förberedelserna inför start.

Var bered på att du kommer att få svara på samma frågor många gånger. Man lär sig efter en stund att komma med raka enkla svar på de vanligaste frågorna:

- Vad kostar en kurs?

- Hur lång tid tar kursen?

- Pris motor/skärm/övrigt?

- Är det farligt/säkert? (även om den inte är en så vanlig fråga som man kanske kan tro)

- Hur högt kan man flyga? (det är ju lågt som är intressant…)

- Hur fort går det? (det är ju hur långsamt som är intressant…)

- Vart kan man gå kurs?

- Måste man ha licens?

- Vad väger en motor?

- Måste man köpa motor innan man går kurs?

 

De 15 minutrarna i luften var troligen mitt kortaste PM-flyg men ett av de roligaste!

/Fredrik Wik
Foton Kalle Wik

2005-11-05

Cirrus maillista


English pagesCirrus - Stockholms skärmflygklubb

PlusGiro
4981630-9

Mailadress
info@cirrus.nu

Facebook

Klubblokal
Beror bland annat på vindriktning och styrka :)

Webmaster
maila webmaster

© 2010 Cirrus SFKLogga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare