Sverige Cup i Kittelfjäll


Tävlingens första dag blåste och regnade bort. Det blåste så mycket att en trailer som stod parkerad flyttade på sig 40 meter, så våra förhoppningar för resten av helgen var inte så höga. Det enda positiva med vädret var att de beryktade myggen blåste bort, vilket vi tacksamt konstaterade . Men på fredagens morgon vaknade vi till strålande sol och svaga vindar. Tävlingens första bana gav sex piloter i mål i Dajkanvik (43km) via Dikanäs, med Magnus Österberg (Cirrus) först i mål. Upplevelserna av dagen var blandade hos piloterna. Vissa hade flugit och lugnt betraktat de fantastiska fjällen, medan andra hade haft det betydligt mer turbulent på vissa ställen.

Även lördagen bjöd på sol och tävlingsledningen bedömde det som att det var en dag som skulle utveckla sig snabbt. Prognoserna visade på att det kunde bli överutvecklat och utsläckt termik redan till lunch. Men icke då! Tävlingens andra dag bjöd på en tidig start och sju piloter kom i mål i Matsdal (31,6km). Även denna tävlingsdag vanns av Magnus Österberg. Men vissa piloter nöjde sig inte med att flyga tre mil. Mats Arctaedius (Norrsken) bestämde sig för att gå i mål på annan ort, nämligen Slussfors som ligger ytterligare ca 20 km längre bort. Magnus Eriksson (Glidflygarna) ville inte vara sämre och dubblade på distansen, dock först efter att ha tagit det egentliga målet i Matsdal.

För den sista tävlingsdagen planerade banläggarna att lägga tävlingen i Kittelfjäll så att de långväga gästerna lätt skulle kunna resa hem efter tävlingen. Detta resulterade i en bana på 27,3 km som gick fram och tillbaka längs med Kittelfjället och avslutades med en lite svårare FAI-triangel, vars ben sträckte sig långt ut på bergskammen. Detta visade sig bli svårt för de allra flesta piloterna då vinden ökade markant framåt lunchtid. Endast en pilot lyckades ta sig i mål denna blåsiga dag. Magnus Eriksson (Glidflygarna) kämpade i 2,5 timme och lyckades till slut, påhejad av ett gäng piloter på marken, nå målet. För denna otroliga kämparinsats förärades han endast 306 poäng. Vid ett tävlingsheat där piloterna landar och fördelar sig jämt utmed banan och där flera lyckas ta sig i mål, får vinnaren 1000 poäng.

Slutresultatet för tävlingen;

1:a Magnus Österberg (Cirrus) 2192 p.
2:a Magnus Eriksson (Glidflygarna) 1729 p.
3:a August Sandqvist (Norrsken) 1628 p.

Ett stort tack till Robert Eriksson och Hans Gustavsson från Norrsken häng- och skärmflygklubb, som år efter år bjuder upp oss till dessa vackra fjäll och med sin stora erfarenhet av fjällvädret lyckas lägga uppgifter i alla väder bara det är aningen flygbart. Jag kan verkligen rekommendera alla piloter att besöka tävlingen i Kittelfjäll som kan bjuda på både långa och otroligt vackra flygäventyr i storslagen natur.

Jenny Persson

Reportage är även publicerad i Hypoxia nr 2 2008

2005-11-05

Cirrus maillista


English pagesCirrus - Stockholms skärmflygklubb

PlusGiro
4981630-9

Mailadress
info@cirrus.nu

Facebook

Klubblokal
Beror bland annat på vindriktning och styrka :)

Webmaster
maila webmaster

© 2010 Cirrus SFKLogga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare