Med Cirrus i Åre -2002


Alla piloter i luften redan första dagens förmiddag! Vi är 16 glada Cirrusar som sätter oss på bussen på centralen på torsdagseftermiddagen för en helgresa till Åre. Totalt är vi ett 20-tal på plats när solen stiger upp på fredagsmorgonen och börjar värma marken. Vinden är svagt sydlig, inte ett moln på himlen.

Det är flera med som saknar bergsbehörighet men det ska Skysport tillsammans med Annika och Andreas försöka råda bot på. Behörighetsjägarna startar av naturliga skäl så snart det går, innan termik och annat sätter käppar i elevlicens-hjulen.

Den nästan obefintliga vinden ökar under dagen och skapar underbara hangvindar. Det är tur eftersom den termik som bildas tar med allt för mycket vatten upp till molnbas så hela himlen stänger igen lagom till instrålningen skulle varit som bäst. Hanget håller i sig långt in på eftermiddagen. Vinden ökar ytterligare något och lyftområdet blir stort nog att svälja alla som vill och kan gå ut. Elevlicensarna kommer idag ett par-tre bergsflyg närmare sina bergsbehörighet. Tyvärr fortsätter vinden att öka och vid två-tiden är det hög tid att går ner till Draklanda innan det är för sent. Vinden på starten är nu uppemot 10-12 m/s och skärmarna står och stampar över hummeln.

Fredagen avslutas med bastubad och en kulinariskt läcker spagetti bolognese för oss i stuga 3.

På Lördagen vaknar vi med ett lock över skutan och vinden är rakt nordlig. Elevlicensarna har som vanligt hoppet uppe och skyndar till berget, det kan ju vrida när som helst. Själv tar jag och några till det lite extra lugnt och kommer inte iväg förrän med 11-bussen till berget. Det visar sig inte ha varit flygbart förrän vid elva-rycket så det var uppenbarligen ett riktigt beslut, för en gångs skull. Vinden har då vridigt över mot nord-nordväst och eleverna flyger ner till stendalsliften från tväråvalvet. Det är lite för snett för att det ska gå att hanga i valvet så Åsa, Micke och jag tar en para-walk till skuttoppen för att eventuellt prova hanget där. Bara toppstugans våfflor gör varenda steg värt att ta, men det går inte att hanga för vinden ligger på för snett. När vi kommer ner har det precis blivit hangbart i valvet istället så vi slänger ut skärmarna och ger oss ut. Det är tyvärr inte helt lätt att hänga kvar med nersvep från berget på andra sidan stendalen och lite turbulens mellan vindskikten som skakar om skärmarna. Jag faller snart igenom och glider ner till golvet vid stendalsliften. Foto från Stendalen är taget av Stefan Löfgren.

Skysport kör skytteltrafik med skoter mellan stendalen och olympialiften. De tar måttliga 20.- för oss ickeelever, en fantastisk service!

Lördagen avlutar jag, Ante och Tommy med middag för tre, ugnsbakad falukorv och potatismos, de andra äter ute på byn ikväll och missar alltihop.

Söndag morgon kommer med sydlig vind och strålande sol som lovar fin termik. Tyvärr blåser det ganska mycket så elevlicensarna som är uppe först få öva parawaitning istället. Vinden ökar tyvärr under dagen och är uppemot 14m/s vid lunch. Bästa hanget är som vanligt bageriet där jag äter lunch och fikar bort eftermiddagen.

Cirrus traditionsenliga Åre-resa är härmed till ända. Eller tradition och tradition, jag hoppas i alla fall att denna lyckade helg som Allan ordnat åt oss kommer igen framöver. Stort tack för organisationen.

Vid tangenterna, på bussen hem
Björn Langels

2005-11-05

Cirrus maillista


English pagesCirrus - Stockholms skärmflygklubb

PlusGiro
4981630-9

Mailadress
info@cirrus.nu

Facebook

Klubblokal
Beror bland annat på vindriktning och styrka :)

Webmaster
maila webmaster

© 2010 Cirrus SFKLogga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare