Reportage från SM i Piedrahita 1997


Reportage från SM i Piedrahita 1997

Efter ett drygt halvårs förberedelser var vi tre stycken spända och nervösa arrangörer som den 22 juni 1997 anlände till Piedrahita. Det första vi såg när vi närmade oss byn var ett 30-tal skärmar som låg och hangade. Wow det kändes härligt att se alla dessa skärmar avteckna sig mot kvällshimlen i de sista solstrålarna. Som första intryck av Piedrahita kändes det helt okey!

Tankarna snurrade, vad har vi gett oss in på? Dryga 50-talet svenska piloter var på plats eller på väg till Piedrahita för att delta i det första SM:et i skärmflyg utomlands. Nu var det allvar...

Tanken på ett SM i Piedrahita föddes av Tibor Berki och Peter Brinkeby under en blåsig briefing i Åre under SM -96. De gjorde en snabbenkät bland de närvarande piloterna och fick ett närmast enhälligt stöd. Snacket bland piloterna fortsatte under säsongen. Och i oktober -96 bildades en arrangörsgrupp i vilken HP Fallesen (ordf SSFF), Mats Lindberg (ordf Cirrus) och Jan Järnesjö (TK SSFF) ingick. Utan att jag (Mats Lindberg) riktigt vet hur det gick till så var vi plötsligt i full gång med förberedelserna. Efter många turer fram och tillbaka under vintern/våren så var vi nu på plats för att ro arrangemanget i hamn! Det kändes verkligen som en utmaning att ta sig an förväntningarna från övriga piloter. Tävlingarna kunde börja - Må bäste pilot vinna!

Nedan följer ett något redigerat utdrag ur en artikel som publicerades i CirrusNytt 3-97 samt Skärmtrycket 3-97.

Text: HP Fallesen (HP) och Johan Mårtensson (JM)      Foto: Esko Karjalainen

HP saxar sin berättelse dag för dag med SM-vinnaren Johan Mårtenssons  egen berättelse från tävlingen.

JM: Dagen innan Spanien resan hade jag åkt från USA till Sverige och när jag kom fram så visade det sig vara hangbart på Näset, så det blev en sen kväll utöver jetlagen. Jag var ganska trött när jag kom fram till Piedrahita, så först tänkte jag avstå från att flyga första dagen, men så blev det ju så lugnt och fint på kvällen. Startade kl. 21.00 och landade en timma senare, nöjd!

23/6

HP - Vi träffade Steve Ham på förmiddagen och presenterade oss för  varandra. En första genomgång av budget och praktiska detaljer klarades av. Efter lunch gav vi oss upp på berget och till starten Piedrahita Negro (1909 MSL) som ligger rakt ovanför byn. Det blev en härlig flygdag med ett flyg på drygt två timmar och en distans på ca 26 km.

 

24/6 

HP - Visar sig att Steve inte har så många lokalt anmälda piloter som vi kalkylerat med så vi sätter oss och trimmar budgeten tillsammans. Efter lunch blir det återigen flygdax. Jag blir pinsamt medveten om att jag gjort bort mig fullständigt när det gäller min packning. Jag har åkt till spanska höglandet i slutet av juni i shorts och T-shirt i tron om att det ska vara 30 grader varmt. Det visar sig vara 7-8 grader på morgon och kväll. Bra för termiken men katastrof för mitt klädval. Flög den provbana som piloterna satt upp för dagens träning. Tappade termiken över det blåsiga passet vid Villafranca och blåstes in över högplatån bakom och landade bredvid Birgitta Varga. Vi tillbringade sedan ca. 2 timmars promenad på den lilla vägen över passet innan vi fick lift med en lastbil för tjurar. Det var för övrigt den första bilen som kom i vår riktning på dessa två timmar. Skulle senare visa sig att det inte spelade någon roll om man stod på en tom bergsväg eller en hårt trafikerad huvudled. Spanjorerna runt omkring Piedrahita ger fullständigt "f-n" i liftande skärmflygare. En chockartad upplevelse för mig som är van ifrån Provence där bilar stannar och erbjuder lift innan man ens har hunnit få ut tummen. 

JM: Första och enda träningsdagen för min del, valde att flyga fri distans istället för den provbana som hade lagts. Startade ca halvtvå, tog mig över passet till nästa dal och fick en fin molngata bort mot Avila. På väg dit mötte jag några skärmar på väg tillbaka, så jag tänkte att "det är bäst att flyga FÖRBI Avila om man skall komma längst..." Vände ca 7,5 km efter stan, men kom inte ända tillbaka. Motvind och sjunk stoppade mig strax innan passet Men det blev i alla fall personbästa, 100,9 km via TP! 5 tim och 45 min i luften, även det PB!

 

HP - Nu börjar det bli många nya och gamla ansikten i byn. De flesta tävlingspiloterna har anlänt.

25/6

HP - Allvaret börjar. Dagen går till förberedelser såsom intrimning av datasystem, inskrivningsblanketter, prispokaler möten etc.

JM - Tyckte att det blåste för mycket, så jag valde att inte flyga. Många andra flög, och kom långt, 5 pers över 10 mil har jag för mig. 

HP: 18.00 öppnar inskrivningen och när vi stänger 2 1.00 kan vi räkna in 71 st. anmälda piloter. 61 st. av dessa är svenska. Känns som en bekräftelse på att vi gjort rätt med tanke på att det var 57 piloter tävlandes i Åre -96. Tyvärr inte en enda övrig pilot från norden och därmed blir det ett öppet svenskt mästerskap istället för ett öppet nordiskt. 22.00 har vi ett welcome- party för alla piloter och stämningen är hög och förväntansfull. 

JM - Tävlingsledningen ordnade ett schysst party på kvällen! 

 

 

26/6

HP - Ytterligare 6 piloter efteranmäler sig på morgonen. Steve håller sin första breefing och skickar sedan upp alla till starten. Det blåser ganska kraftigt på starten men det blir så småningom ett heat.

  JM - Det blåste ännu mer än dagen innan, men är det tävling så får man ställa om sina säkerhetsmarginaler lite... P.g.a. den hårda västvinden blev uppgiften ett par vändor fram och tillbaka utefter berget som vetter mot nordväst.

Fotopunkter: 4, Start A, 4, Kyrkan i Santiago del Collado, Mål 02. Banlängd: ca 42 km. 

JM - Startade kl 14:00 och hade inga problem att ta mig till 4: an i medvinden, men att ta sig därifrån var lättare sagt än gjort, de utan tävlingsskärmar hade stora problem att ta sig tillbaka. Det blir dessutom venturi vid 4: an p.g.a. bergets form. Det var full speed som gällde för att komma tillbaka till starten. Halvvägs tillbaka får jag ett fullt frontinslag, som blir en räka, som blir parachuting, spinner ett kvarts varv och får ett par sidoinslag när den dyker framåt, innan jag får ordning på skärmen igen. Blev inte riktigt rädd ändå, eftersom skärmen uppförde sig som förväntat, det som skrämde mig Efteråt var att jag inte ens tittat efter hur nära marken jag var och börjat leta efter nödisen. Några som jag lyckades skrämma var Peder och Nicolas som låg 100 m bakom och skulle flyga genom samma turbulens!!!  

HP - Jag står på starten och ser piloterna komma tillbaka flygande mot nästa turnpoint med full accelerator och knappt någon fart över marken. Tror inte jag såg en enda pilot kurva under dagen.

JM - Tog startfotot och ~ 4: an igen, för att sedan gå tillbaka igen mot kyrkan i Santiago del Collado. Väl framme var jag lågt ner och kände mig nöjd med att ha kommit så långt i den hårda vinden. Hittade dock en liten blåsa så att jag kunde hålla mig kvar på 75 m höjd och tog fotot. Drev sedan med blåsan och hittade kärnan med 5 m/s stig. Jag toppade ut blåsan trots att det var nära till mål. Det var tur, för det fanns inget mer stig på vägen och mycket stark sidvind gjorde att jag fick krabba mer än 45 grader. Kom i mål som förste svensk, slagen av Martin Wäny (Schweiz) med 9 minuter! Brinkeby, Tibbe, Tord m.fl. som jag såg långt före mig hade speedat kort om mål i den starka vinden. Flygtid ca 2 timmar.

HP. Kändes skönt att inte vara tävlingspilot och med övertygelse stå över dagens flygning.

27/6

HP: Vädret är bättre idag och Steve skickar snabbt upp alla till starten.

JM: Vinden hade lagt sig och molnbas var något högre ca 3000 m

Fotopunkter: 4, start A, 21, Mål jämte 23 nära Avila. Banlängd: ca 75 km.

JM: Startade sent den här dagen också, 13:55. 4: an var inget problem men sedan kom jag riktigt lågt innan starten, var nere och sparkade i trädtopparna ett tag, men en lila Futura 50 m under mig, visade var det steg, tyvärr tappade han/hon själv blåsan. 

 

 Kom upp till molnbas, tog startfotot och flög iväg bort mot passet. Eftersom det skulle finnas gott om sjunk på baksidan av passet, drev jag långsamt över i molnbas för att hålla maximal höjd (svinkallt...) hela tiden. Väl på andra sidan hittade jag Peder och Anders A + några till, som låg och kurvade tillsammans, så jag hängde på. AA sjönk senare igenom på ett till synes givet termikställe medan Peder och jag som anlände 1 minut senare kom upp... lite tur behövs också. Dagens andra låga räddning kom vid 21:an som är ett litet slott på en 100 m hög "kulle". Jag var halvvägs NEDANFÖR slottet och letade efter ett lämpligt landningsfält, när Peder hittade en Iiiiten blåsa. Jag svängde in under honom och kunde långsamt ta mig upp till kanske 300 m GND. Därefter valde vi två olika vägar, varav Peders egentligen såg bättre ut, men min gav bättre stig. Peder flög in kanske 50 m under mig och det såg lovande ut för båda två, men så föll han ur blåsan och tvingades landa. Sista tipset jag fick var: "tänk på landningstiden, klockan är mycket”. Lyckades ta mig till en större kulle som gav bättre stig, upp till 2700 m. Mål såg ut att vara nära, men det visade sig senare vara 16 km kvar, så jag hann inte stanna och kurva så mycket som jag ville utan började speeda mot mål. Som inte fanns längre. Kl 18.20 hade de tagit bort målet (!) eftersom de inte trodde att någon var kvar i luften!!! Sista måltid för poäng var visserligen 18.00 men målet ska ju ligga kvar till sista landningstiden, som var 19.00. Landade 18:53 ca 500 m ifrån antennen (TP23) som jag trodde var mål, och det fanns inte en kotte i närheten, va f-n! Som tur var visade det sig senare att målet hade legat (troligen) alldeles på sidan om det fält som jag valde, så jag fick tillgodo räkna mig målgång i alla fall. Ingen annan nådde mål den här dagen! Den här dagen var det ett lyckokast att vara långsam, en timme före jag korsade passet hade de flesta av "snabbisarna" sjunkit igenom på grund av för mycket moln, dvs. utsläckt termik När jag kom dit hade det klarnat upp lite igen. Flygtid 5 tim.

HP: Ham lägger en lång bana. Efter att hela startfältet är iväg startar jag själv och flyger med tävlingsfältet mot Avila. Landar lika långt fram som piloterna i det övre skiktet och känner mig väldigt nöjd. Får lift tillbaka med en svensk bil som är ute och följer tävlingen. De blir mycket förvånade när de upptäcker att den liftande skärm- flygaren tillhör tävlingsledningen. Väl tillbaka i Piedrahita arbetar vi till 22.00 med registrering av landningsrapporter.

28/6

JM - Vaknade till ljudet av regn. Såg inte berget på grund av dimma... När dimman senare lättade såg vi SNÖ som började ca 200 höjdmeter upp på berget. Dagen inställd, konstigt va? Några lustigkurrar fyllde sin hyrbil med snö och byggde en snögubbe nere i byn... Spanjorerna hade aldrig varit med om något liknande vid den har årstiden. Skönt med en vilodag tyckte många piloter.

HP - Briefingen skjuts till 15.30 och vid den tidpunkten ställer Steve in dagens heat. På kvällen var det inga naglar kvar på tävlingskommittén. "Tänk om vi har skickat över 60 svenska piloter till Spanien för SM och vi inte får tillräckligt många heat godkända?" Har svårt att sova på natten.

29/6

HP - Vädret ser lovande ut. Det blir heat och nervositeten sjunker avsevärt. Blåser dock upp under heatet och det blir ganska besvärligt vid landning för ett antal piloter.

JM - Fortfarande lite snö på starten, men annars ok. Starten fick skjutas upp tills molnbas hade behagat masa sig upp över take-off som ligger på 1909 möh. En bana lades omkring Piedrahita.

Fotopunkter: 4, start A, 8 (Bonilla), Mål G2. Banlängd: ca 36,6 km.

JM - Svinkallt i fartvinden, det låg fortfarande mycket snö på bergen. Det mesta det var som att köra in i en vägg. Med full speed kom jag ca 1 km förbi 8: an och tvingades landa backandes (kunde inte speeda fullt på grund av turbulens). Tony Ekström slog i backen efter ett inslag på ca 50m och tur i oturen fick han "bara" en spricka i bäckenbenet. Han får inte sitta på X veckor. (Tips: köp en liggsele!) Ingen kom i mål, längst kom Brinkeby ca 4 km från 8: an. Därefter Tibbe, Tord och någon till. Själv hamnade jag på delad 5: e plats med 921 poäng. Heatet fick ingen större påverkan på toppstriden eftersom de flesta kom ungefär lika långt. Flygtid ca l h 45 min.

HP - Jag pratar med Tony Ekström på kvällen när han är tillbaka från sjukhuset. Vi börjar förbereda för SOS-kontakten och hemtransport. Han är vid gott mod och tacksam att det inte slutat värre och är samtidigt väldigt irriterad då han låg bland de 5 bästa piloterna resultatmässigt.

 30/6

HP - Förmiddagen går till att prata med SOS i Köpenhamn och klara ut allt runt Tonys hemresa. Anslöt till de andra på starten. Det blir en fin flygdag. Steve lägger återigen en lång bana.

JM - Återigen ganska låg molnbas, dock ovanför take-off i alla fall! Sen blev den dessutom bättre under dagen.

Fotopunkter: 4, start, 21, Mål vid fotbollsplan jämte Amavida. Banlängd ca 76,8 km.

JM - Startar 13:40 och flyger ensam mest hela tiden. Har god höjd hela vägen förutom på slutet (förstås...) då jag kommer ikapp Tord B och Peder. Motvind och upp till 5 m/s i sjunk gör det lite svårt att nå mål. Glatt sjungandes "Mors lilla Olle" landar jag 500 m kort om mål... Tord och Peder landar strax bakom mig men för övrigt är jag övertygad om att jag sett massor av piloter närma sig mål. Men väldigt många har landat kort, det är bara Tibbe och Martin Wany som kommit ända fram, vilket gör att det blir lite tidspoäng och mycket distanspoäng. Jag får 870 poäng och behåller min ledning! Värt att notera är att Brinkeby flyger nästan hela sträckan på 2 tim- mar, för mig tar det 4 tim 5 min att komma lika långt...

HP - Jag flyger efter att fönstret stängt och får ett lärorikt flyg med mycket termikplockande på låg höjd. Tillbaka på kansliet är det återigen jobb till långt in på kvällen med resultatlistor som ska fram.

 1/7

HP - Står ganska snabbt klart att det inte blir något heat även om Steve skickar upp alla på starten. Backvinden sätter stopp för heatet och därmed är öppna svenska mästerskapet -97 avklarat.

JM - Mulet och liiite regn gör att briefingen skjuts upp en timme, nattens regndans verkar ha fungerat!!! Men det spricker upp lagom när den extra timmen har gått, så alla bussas upp till toppen. Det ryktas om ett långt heat, men medan Steve ”skinkan” Ham äter sin smörgås börjar det mulna på igen, vinden vänder ner för backen och det börjar regna... Om jag skall vara ärlig, så var jag inte extrem-ledsen i det ögonblicket!

Steve förklarade dagen inställd och 1997 års SM avslutat. De andra hissade mig till dagens bästa stig (säkert + 1 m/s ...) men jag kunde fortfarande inte slappna av riktigt eftersom 2 dagars film fortfarande var oframkallade. Men det gick bra det med! Jag vann alltså Swedish Open, SM och även lagguldet tillsammans med Patrik Saethe och Peder Dyrsén.

HP - För vår del återstår att ta fram slutgiltiga resultatlistor samt förbereda för prisutdelningen. Vi har hyrt in oss i en festvåning som går i gammal spansk högborgerlig stil. Det är 100 % -ig uppslutning och det blir en glad och uppsluppen avslutning på årets SM. Sången och tillropen mellan borden dokumenteras av spanska lokal-TV som är där och filmar. Efter maten har vi pris-ceremonin och tackar Steve och alla duktiga piloter samt delar ut de fina priserna som våra sponsorer skänkt oss, och därmed avslutas 1997 års SM. Under natten får Johan oxå sitt välförtjänta segerdopp i byfontänen! 

2005-11-05

Cirrus maillista


English pagesCirrus - Stockholms skärmflygklubb

PlusGiro
4981630-9

Mailadress
info@cirrus.nu

Facebook

Klubblokal
Beror bland annat på vindriktning och styrka :)

Webmaster
maila webmaster

© 2010 Cirrus SFKLogga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare