Sveriges första officiella paramotoruppvisning


Cirrus Paramotorsektion har arrangerat och genomfört Sveriges första officiella paramotoruppvisning. Detta skedde i samband med firandet av sista april i Uppsala!

Vi blev i början av april tillfrågade av arrangörerna till forsränningen i Uppsala om vi ville genomföra en flyguppvisning. Meningen var att det skulle ske strax innan startskottet gick för det traditionella racet nerför fyrisån. Detta skulle bli en extra krydda på forsränningens 30-års-jubileum. För er som inte firat en sista april i Uppsala kan jag berätta att det är en gammal studenttradition som numera involverar hela staden. Hela dagen är en enda lång fest med forsränning på förmiddagen, sillunch i lämplig park, (student-)mösspåtagning, champagnegallop (bubbeldrickandes på nationerna, studenternas pubar/dicson) och avslutande fest hela kvällen. Mer info om just forsränningen och lite andra delar av firandet finns att läsa på www.forsranningen.com Forsränningen kan jämföras med "Red Bull flugtag" i vatten. Allehanda hembyggda flottar åker nerför Fyrisåns vilda forsar (nåja, de två fallen blir ganska hemska då farkosterna inte är föredömen i ingenjörskonst)

Naturligtvis kunde vi inte tacka nej till ett sådant erbjudande utan vi tog omgående tag i planeringen. Det visade sig vara ett intressant men relativt krävande arbete då ingen hade någon erfarenhet av liknande arrangemang. Det krävdes många kontakter med såväl myndigheter som andra piloter innan allt var löst och vi kände oss redo att genomföra flygningen. Dagen innan samlades ett par piloter för testflygning och lite rekognosering. Allt fungerade bra och tidigigt lördag morgon möttes sju förväntansfulla piloter från Cirrus och påbörjade förberedelserna. Vädret visade sig bli alldeles kanon, ett tunt molntäcke förhindrade stökig termik och vinden höll sig lugn. Pelle Linnstrand gjorde ett testflyg en bit in över staden och landade med lugnande besked; luften kändes bra och flera möjliga nödlandningsplatser fanns. Strax före kl 10.00 startade vi och flög i mer eller mindre samlad formation in över staden. Inom kort hade alla piloter en fantastisk utsikt över Uppsala och landskapet runt omkring. Alla fick se Uppsalas karakteristiska landmärken, Slottet och Domkyrkan, från en helt ny sida - ovansidan. Fyrisåns mörka vatten skar genom staden, och med jämna mellanrum sågs små flottar glida mot fallen. (inklusive två flottar som inledde ett sjöslag med paddlar och vattenbalonger) Efter en dryg halvtimme över staden återvände vi till vårt fält där alla landade välbehållna. Då vädret var bra och vi inte hade fått nog fortsatte vi flyga lite till på det underbara fältet. Ett speciellt tack till SLU (Statens lantbruksuniversitet) som lät oss låna ett fält för start och landning. Responsen från såväl arrangörer som publik har varit mycket positiv. Vi har varit omnämnda i såväl radio som varit på bild i tidningen.

Dessutom hade vi enligt Uppsala-polisens officiella uppskattning 20-25 000 åskådare!

Vi som flög: Tomas Peterson, Pelle Linnstrand, Björn Ågren, Inu Enescu, Matte Lönnqvist, Jan Lindström samt undertecknad.

Inom kort hoppas vi kunna visa lite bilder.

/Fredrik Wik 


Lite tankar, tips och erfarenheter.

2005-11-05

Cirrus maillista


English pagesCirrus - Stockholms skärmflygklubb

PlusGiro
4981630-9

Mailadress
info@cirrus.nu

Facebook

Klubblokal
Beror bland annat på vindriktning och styrka :)

Webmaster
maila webmaster

© 2010 Cirrus SFKLogga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare