Fin helg i slutet av mars


Helgen 24-25 mars bjöd inte bara på ett härligt vårväder utan även lite efterlängtad flygning! På lördagen var det fullt av skärmflygare plus en hängflygare i Tensta-backen och under söndagen, när vindarna lugnat sig, blev det vinschning på Barkarby. 


Sofia flyger medan Janne Järnesjö balanserar.

Ett femtontal piloter fick under dagen öva backglidning och balansering. Lite då och då lyckades duktiga piloter även hanga några sekunder.


Tenstabacken fick även besök av en hängflygare. Dock orkade piloten bara med ett nedflyg. Han kom nästan ända bort till den stora vattenpölen, men lyckades som tur var landa några meter innan.


Flygaktivteterna i Tensta lockade till sig några entusiastiska åskådare, kanske nästa generations skärmflygare?


Till söndagen hade vindarna lugnat sig rejält. Prognos för dagen lovade nästan vindstilla och soligt väder. Eftersom vårt lånade fält i Västerhaninge var nyplöjt och mycket geggigt fick vi ganska fort ge upp tanken på att vinscha där. Istället stärkte vi upp Fenix fältteam och höjdflög ute på Barkarby.

Vinschningen kom igång strax efter lunch på grund av en ganska envis dimma. Under eftermiddagen var det fullt av flygare i luften, både skärmflygare och små propellerplan. Även en paramotor och en luftballong syntes över Barkarby.

Det var många ivriga piloter som stod i kö för att få göra årets första flyg. Det var ingen direkt termik i luften, men det var härligt att bara på lufta skärmen.


Björn Svedemar jobbade som startledare och Krister hjälper Henrik med skärmen. Johan Henschen gör sig redo för nästa lina. 

På söndagskvällen hade Jenny ordnat så att vi kunde ha nödskärmsompackning i Gubbängshallens gymnastiksal. Ori, Tomas, Jenny, Magnus med flera hjälpte till med proffsig ompackning av nödskärmar. Även om du inte flyger speciellt mycket rekommenderas det att du packar om nödskärmen då och då. Då får du en bra kontroll på att allt är i sin ordning och du får även bort gräs, sand och annat onyttigt som hamnat i nödskärmen under den gångna tiden.

Tomas och Jenny gör slutpackning av nödskärm medan Magnus gör det tunga jobbet att hålla i linorna.

Ori hade även plockat med en linsträckningsanordning. Med denna belastar du varje lina med ca 40 kg och sträcker på så sätt ut denne. Det brukar vara bra att sträcka linorna lite då och då, eftersom C-och D-linorna brukar krympa mer än A- och B-linorna. A- och B-linorna belastas mer vid vinschning, därför krymper de inte lika mycket.


Jyri får sig ett fint styrketräningspass när han sträcker linorna på sin skärm.

Text: Jonas Pannagel och Sofia Friborg.
Foto: Jonas Pannagel och Johan Henschen.

2005-11-05

Cirrus maillista


English pagesCirrus - Stockholms skärmflygklubb

PlusGiro
4981630-9

Mailadress
info@cirrus.nu

Facebook

Klubblokal
Beror bland annat på vindriktning och styrka :)

Webmaster
maila webmaster

© 2010 Cirrus SFKLogga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare