Junilyftet 08


Jag har sett framemot årets Junilyft då jag hade hoppat över två år i rad. Det var lite olyckligt med alla vindprognoser vilket gjorde att Junilyftet ställdes in. Efter att ha läst Anders Eklinds inlägg om att det kan funka ändå, ringde jag honom för att få en förklaring. Slutsatsen var att om det inte blåser för mycket oavsett vindriktning och det finns tillräckligt med solinstrålning så kommer sjöbrisen igång och gör att det är flygbart på Gesunda. Efter lite ringande och några inlägg på anslagstavlan verkade det som om ingen annan ville åka med och chansa. Eftersom jag hade jobbat hårt i en månads tid kände jag att jag bara måste iväg och flyga lite. Sagt och gjort, jag packade grejerna och drog iväg. Kom fram till Gesunda vid 15- tiden och märkte att vinden var rak östlig.
Upp med grejerna på ryggen och började klättra uppför berget.
En halv timma senare möttes jag av en härlig syn. Rak östlig vind 3 m/s och nästan ett helt blått himmel. Efter en längre paus började vinden avta och jag startade alltför sent. Fick dock ihop ett flyg på 20 min.

Drog efter landningen till Orsa/Tallheds flygplats för att träffa lokala flygare och försöka hitta en sängplats. Just den helgen var det ett Wheels, Wings & Winchester träff. Massor med bilar, motorcyklar och pistoler. Kul att titta på, även från luften (mer om det snart). Micke Undmark ordnade så att jag fick sova över i klubbstugan då det var fullbokat. Fick inbjudan från Dalmåsarna att följa med på fest men efter bilkörning, bergsklättring och skärmflygning valde jag att vila inför kommande flygdag och snacka lite med två killar från Stockholm som var uppe för att ta UL-cert för trike.
 
Efter en skön natt åt jag frukost på altanen i sällskap av UL-flygarna och deras instruktör. Otroligt hur mycket folk man träffar på så kort tid. Snart så dök det upp ett gäng härliga killar och tjejer. Dalmåsarna! Vilket trevligt folk! Efter lite snack så var det bestämmt att testa Gesunda då vinden var rak östlig. Om det inte funkar kommer vi tillbaka och vinschar på flygfältet istället. Åker till Gesunda med Bertil Dahlgren en f.d. Cirrus-medlem.
Liften var igång så det var bara att köpa en biljett och åka upp tillsammans med en massa mountinebikers.

Halvvägs upp ser vi flera skärmar som är redan uppe och flyger.

På toppen träffar vi ännu fler Dalmåsar som väntar på rätt vind.
Efter lite snack ville jag testa om det var flygbart och efter några svängar märktes det att sjöbrisen var inte riktigt i full gång.

Det blåste liksom i omgångar och var man inte på rätt ställe när cykeln startade så tappade man höjd efter varje vända. Jag hamnar lågt och det är dags för landning. Gesunda är känd för sin förädiska landningsplats vilket jag fick uppleva denna gång. På 5 meters höjd får jag en blåsa som skickar mig 5 meter uppåt så glidet blir väääldigt långt. Lite plötsligt sidvind och jag landar en halvmeter från en SAAB 95. Skärmen hamnar över bilen och ut i bushen. Nåja, bara att packa grejerna och upp igen. Med grejerna på ryggen vände jag mig om och ser två bekanta ansikten. Fenixarna Andreas och Cissi hade precis kommit. De undrade var alla andra Cirrusar var och efter lite snack konstaterar vi att på årets Junilyft var det dubbelt så många Fenixar än Cirrusar! Lift, promenad, start och flyg!

Nu har sjöbrisen kommit igång på riktigt och vi är sju stycken som flyger samtidigt. Efter nästan en timma var det dags att landa och tanka. Lite mat, lift, start och flyg. Underbart att flyga i sjöbrisen, det bär bra och jag hittar två bra ställen att tanka höjd på, så jag kryssar mellan de hela tiden.

Några cirrus-moln drar över himlen och sjöbrisen slutar tvärt. Allihopa går ner för landning. Vilken dag! Jag hörde sen att Andreas stannade kvar och tog sig upp till 1200m när cirrusarna drog sig undan.

Åker tillbaka med Bertil och efter hans inrådan köper godaste pizzan jag någonsin ättit i Norden. Vad sägs om pizza med torkat älgkött! Sitter på altanen på Orsa flygplats och avnjuter pizzan med en kall bira. Motorerna vrålar borta på landningsbanan, Wicander flyger ovanför med sin gyrokopter och jag sitter med ett trevligt gäng! Kan livet bli bättre än så här? Jo det kan det, för efter lite snack med Wicander visar det sig att priserna Tomas hade ordnat gäller fortfarande. Upp i det blå i världens häftigaste maskin!

Jag har flugit i ett och annat flygetyg men det här är så enkelt byggt att det är genialiskt. Efter lite förklaring vad jag jobbar med fick jag ta över spaken för att testa flygegenskaperna:) Kan inte beskriva flygturen med ord.

Efter landning blev jag bjuden på grillfest och övernattning hos Tommy och Eva. Grillparty med Dalmåsarna hos Eva och Tommy var något extra. Det var nästan det bästa med hela resan!

Dagen efter visar det sig att det blåser för mycket och efter lite väntan bestämmer jag mig för att åka hem...

Jag har varit med på flera Junilyft och visa år flögs det mycket och andra när det inte flögs alls. Men varje gång har man träffat nytt folk och haft roligt oavsett väder. För min del så handlar inte Junilyftet om bästa distansen eller längsta flygtiden. Den handlar om att ha så kul som möjligt och i år fick jag fullpott! Ett stort tack till Eva, Tommy och alla Dalmåsarna för gästfriheten och ett stort tack till Anders Eklind för moraliskt stöd och goda råd.

2005-11-05

Cirrus maillista


English pagesCirrus - Stockholms skärmflygklubb

PlusGiro
4981630-9

Mailadress
info@cirrus.nu

Facebook

Klubblokal
Beror bland annat på vindriktning och styrka :)

Webmaster
maila webmaster

© 2010 Cirrus SFKLogga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare