Lite erfarenheter...


Eftersom Cirrus Paramotorgrupps flygning över Uppsala sista april var landets första officiella flyguppvisning delar jag gärna med mig av lite erfarenheter, stort som smått:
- På Luftfartsstyrelsens hemsida finns regler för flyguppvisning (BCL-D 5.5) Dessa kan verka ganska omfattande vid en första anblick men riktar sig framför allt till stora arrangemang med flygplan. Dessutom visade det sig att då vi bara visar upp oss med överflygningar utan avancerade manövrar inte behöver ett formellt uppvisningstillstånd enligt 5.5. Detta enligt en bedömning från Uppsala Pilosmyndighet, vi fick skriftlig bekräftelse på detta (om nu någon skulle fråga i efterhand) Vi flög i övrigt enligt gällande regler, dessutom under överinseende av Cirrus "egen" instruktör Tomas Peterson.
- Läs på reglerna avseende paramotorflygning i övrigt samt reglerna för flygning över bebyggelse. Detta underlättar kontakterna med myndigheter och arrangörer.
- Ta god tid på er innan start. Det tar längre tid än man tror för alla piloter att göra sig i ordning och komma upp. Det är bättre att ligga 10-15 minuter i luften och cirkla än att stressa i samband med starten.
- Genomför förberedande möten och en ordentlig briefing innan start så alla vet vad som gäller. Disskutera igenom regler, flygvägar, nödlandingsplatser, kommunikation, höjder, ev. flygformationer, kopiera och dela ut (flyg-)kartor etc.
- Det är svårt att formationsflyga. Våra ambition var att flyga i någon sorts formation, parvis eller hela gruppen. Detta visade sig svårt då alla våra skärmar flög lite olika fort och vi inte hade nödvändig erfarenhet. Att flyga med fler än 6-8 piloter i grupp tror jag kan vara svårt innan vi i paramotorsverige hunnit bygga upp erfarenhet.
- Kontakta alla berörada myndigheter och andra organisationer. Jag informerade lokala polisen, lokala ambulanshelikoptern, polishelikoptern (baserad i Stockholm), Arlandas ATCC (skiftledaren på flygtrafikledningen), F16 flygchef (för att få bekräftelse på att Uppsalas CTR var stängt och därför klassat som G-luft) samt ev. lokala flygklubbar. Alla jag pratat med tog det positivt och tackade för informationen. (På omvägar har jag fått höra att några personer ringt till Arlanda och frågat vilka som flög, om det var enligt reglerna samt om vi hade tillstånd. Vilket vi således hade, så det var bra att vi informerat dom innan)
- Att flyga över bebyggelse är inte så skrämmande som det kan låta. När man ligger på de föreskrivna 300m får man ett bra fågelperspektiv och kan (i varje fall över Uppsala) hitta många nödlandningsfält om motorn skulle haverera. Ett tag funderade vi på att köra bil genom staden för att rekognosera. Denna gång lyckades vi inte samla alla piloter för detta med jag bedömmer inte detta som en förlust. Från bilfönstret hade vi nog bara lyckats identifiera en bråkdel av de platser man ser från luften. MEN flyg aktivt och ha hela tiden en reservplan i bakhuvudet. Vart landar jag om morotn dör NU?
- Ställ upp utrustningen och dela ut flygblad. Paramotor är fortfarande en ny företeelse och många är nyfikna. Om möjligt, ställ upp utrustningen efter flygningen och informera intresserade personer, dela ut flygblad med information om sporten och lokala klubbar/skolor. All marknadsföring av sporten är välkommen. Detta hann vi tyvärr inte genomföra denna gång.   
- Njut av flygningen!

/Fredrik Wik

2005-11-05

Cirrus maillista


English pagesCirrus - Stockholms skärmflygklubb

PlusGiro
4981630-9

Mailadress
info@cirrus.nu

Facebook

Klubblokal
Beror bland annat på vindriktning och styrka :)

Webmaster
maila webmaster

© 2010 Cirrus SFKLogga in

Användarnamn:
Lösenord:
Ny användare